Mousserende wijn: wat zijn de verschillen?

Champagne, crémant, cava, prosecco en sekt zijn verschillende typen mousserende wijnen met bubbels. Alle soorten zijn uit druiven door gisting tot een alcoholisch drankje gemaakt. Waarin zit dan verschil? Dat zit in de afkomst, de druivensoort en de manier waarop de wijnen worden gemaakt. Waarom wil je de verschillen weten? Met net iets meer kennis kun je al indruk op je gasten maken aan de dinertafel. Lees deze blog dus zeker als je je gasten wil verrassen. 

Champagne

Een wijn mag alleen champagne heten als het uit de Champagnestreek komt en op een traditionele manier is gemaakt. Deze wijn heeft minimaal 15 maanden op de fles liggen rijpen. De fijne bubbel is tot stand gekomen doordat er in de fles voor een tweede keer een gisting op gang is gebracht. Die tweede gisting is cruciaal voor de smaak en het aroma van de champagne. Dit klassieke drankje wordt gemaakt van de drie druivensoorten Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. De smaken die je vaak proeft in champagne zijn citrus, perzik en amandel. Alle mousserende wijnen die in Frankrijk buiten de Champagnestreek worden gemaakt heten Crémant. 

Crémant: nog meer bubbels uit Frankrijk

Net als champagne wordt crémant gemaakt volgens een traditionele methode (méthode traditionelle). Voor 1993 werd de methode vinficatie méthode champenoise genoemd, maar daardoor verwarde het publiek crémant met echte champagne uit de Champagnestreek. Ook per wijnstreek kan de samenstelling van crémant verschillen. Crémant uit de Jura-streek kent de samenstelling van pinot noir, chardonnay, trousseau en savagnin druiven. Crémant d’Alsace wordt gemaakt van auxerrois blanc en pinot blanc. 

Eén wijn onder dezelfde noemer, maar toch zoveel diversiteit. Onze favoriet zijn de crémants van Veuve Ambal. Dit merk is afkomstig uit de Bourgogne. 

Cava: het Spaanse zusje van Champagne

Cava is de Spaanse versie van Champagne. Ook deze wijn kent een lang gistingsproces, namelijk 9 maanden en is ook vernoemd naar de streek waar het vandaan komt. Cava ligt in het noordoosten van Spanje. Een ander groot verschil is dat Cava van andere druivensoorten wordt gemaakt. De Spaanse bubbels zijn een mengelmoes van Macabeo, Parellada en Xarel-Io. 

Een bekende Cava die komt van het merk Castellblanc. De cava van dit merk komt uit de streek Catalonië en de smaak van Castellblanc komt erg overeen met champagne. Er zijn wel een aantal verschillen: de afdronk is iets milder en door de Spaanse temperaturen is er sprake van minder zuren in de cava. Ideaal dus voor liefhebbers van friszoete wijnen. 

Italiaanse bubbels: prosecco

De mousserende wijnen uit Italië ken je vast wel onder de naam prosecco. Deze wijn is afkomstig uit de streek Veneto en ligt noordoostelijk ten opzichte van Venetië. Prosecco wordt van de druif Glera gemaakt en dankt zijn bubbeltjes aan de gisting in een grote metalen tank. Daarna wordt de mousserende wijn in de fles gegoten. Dit drankje ligt niet heel lang te gisten en dat zie je terug in de prijs. Prosecco heeft een heerlijke afdronk met de smaken appel, peer, kamperfoelie en meloen en is dus een fijne wijn voor liefhebbers van fris en fruitig. 

Er zijn twee soorten prosecco: frizzante en spumante. In een frizzante is de druk in de fles lager en de bubbels zijn lichter. Deze mousserende wijn zit opgesloten in een fles met een kurk en een touwtje. Spumantes hebben ook fijne belletjes, maar kennen wel iets meer smaak door een langere contacttijd tussen gist en wijn in de fles. 

Sekt: mousserende wijn uit Duitsland

Vroeger werden de druiven voor Sekt uit Duitsland uit het buitenland geïmporteerd, bijvoorbeeld uit Frankrijk. Vandaag de dag komen de druiven in Sekt van Duitse wijngaarden. Dit kunnen zowel witte als blauwe druiven zijn. De Riesling-druif is het populairste voor dit heerlijke wijntje van onze Oosterburen. De smaak van Sekt is meestal fruitig met een licht zuurtje en smaakt erg lekker bij een sorbet met fruit of een zeevruchtensalade. Kortom, ook met Sekt uit Duitsland kun je eindeloos variëren. 

Wij hopen dat je je gasten nu iets meer kan vertellen over de verschillende soorten bubbels die er bestaan. De gasten vinden het vast leuk, want een mooi verhaal geeft een leuke beleving aan een drankje met bubbels. 

Related posts